VISOČKA PEČENICA-TRADICIONALNI KVALITET U NARODU, A SADA I ZAŠTIĆENI BREND

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine objavila je specifikacije prehrambenih proizvoda koji su u proceduri registracije naziva zaštićenom oznakom porijekla, odnosno zaštićenom oznakom geografskog porijekla.

Zahtjevi su podneseni za visočku pečenicu, livanjski sir i nevesinjski krompir (zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom geografskog porijekla) te livanjski izvorni sir (zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom porijekla).

"VISOČKA PEČENICA" BRENDIRANI PROIZVOD- VIŠEVJEKOVNA TRADICIJA

"VISOČKA PEČENICA" BRENDIRANI PROIZVOD- VIŠEVJEKOVNA TRADICIJA

Gepostet von Radio-televizija Visoko am Donnerstag, 20. Februar 2020

 

U izjavi za Radiosarajevo.ba, Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH kaže da je kompletiran zakonodavni okvir i da su se sada stekli uslovi da BiH može krenuti u proces zaštite svojih proizvoda, u skladu sa standardima Evropske unije.

Pojašnjeno je da su zahtjevi za prva četiri proizvoda visočku pečenicu, livanjski sir, nevesinjski krompri, objavljeni u Službenom glasniku BiH, čime je započeo rok od dva mjeseca za ulaganje prigovora.

Nakon toga bi trebali dobiti konačna rješenja i oznake za svoje proizvode, komisija provodi proceduru, za očekivati je da će ovi proizvodi dobiti dozvole, jer su aplikacije kvalitetno pripremljene.

“Kada se okonča procedura u BiH, stiču se uslovi da im se isti proces prizna i na nivou Evropske unije. To daje bh proizvodima dodatnu vrijenost i mogućnost da nađu nove kupce, po boljim cijenama” Nadalje treba reći da postoji još nekoliko proizvođača i udruženja koja su formirala klastere i koji također namjeravaju zaštiti svoje proizvode. Koji su to, za sada se ne može govoriti, dok ne podnesu formalnu prijavu.

povezani članci

Najnovije