Povodom Svjetskog dana muzike: Koncert visočkog pijaniste Bartolomeja Stankovića u Čapljini

Povodom Svjetskog dana muzike, koji se od 1982. godine širom svijeta obilježava 21. juna, na poziv Akademije Čapljina, visočki pijanist Bartolomej Stanković će održati solistički koncert u Crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini.

Na programu koncerta su djela bosanskohercegovačkih kompozitora (fra Nenad Dujić, Samir Fejzić i Dražan Kosorić) te djela slavnog poljskog kompozitora Frederica Chopina. Povodom 210. godišnjice rođenja “pjesnika klavira” Frederica Chopina, pijanist Bartolomej Stanković će izvesti izbor Nocturna, Mazurki, Etida, Valcera i Poloneza, a u drugom dijelu koncerta publiku u Čapljini očekuju i tri premijerna izvođenja djela bosanskohercegovačkih kompozitora.

Djela “Rondo u gis-molu” fra Nenada Dujića i “Postludijum” Dražana Kosorića će se naći i na novom CD albumu “Voyage” kojeg će izdavačka kuća Nota Bene Records iz Zagreba objaviti u junu 2020. godine. Podsjećamo da je u Sarajevu, povodom Svjetskog dana muzike 2019. godine, Bartolomej Stanković održao dva koncerta na kojima je izveo djela čak 24 bosanskohercegovačka kompozitora.

Akademija Čapljina ove godine organizira četiri koncerta povodom Svjetskog dana muzike, a koncert Bartolomeja Stankovića je u nedjelju, 21. juna 2020. godine u 20 sati.

Bartolomej Stanković je bh. pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu. Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. U martu 2018. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records (Zagreb) objavila je njegov prvi nosač zvuka – CD album “Balkan Madness BH edition” s djelima odabranih bh. kompozitora.

povezani članci

Najnovije