Subota, 19 Oktobra, 2024

PROFESOR MUHAREM KRZIĆ – NE SUMNJAM DA ĆE OVO POSTATI JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH SIMBOLA POVIJESTI BIH

Bosanskohercegovački diplomata i publicista profesor Muharem Krzić obišao je u srijedu 24. februara 2021. godine Kompleks Ravne, u društvu sa osnivačem Fondacije dr. Semirom Osmanagićem.

Bio je ovo još jedan u nizu posjeta profesora Krzića, a nakon obilaska smo imali priliku i porazgovarati i čuti mišljenje i utiske koje je imao.

– Mnogo sam radio po svijetu, bio diplomata u mnogo gradova, a svuda sam obraćao pažnju na starine, pa i ovdje, gdje sam se zadesio baš u trenutku kada je bio začetak ovog projekta, kada su rađena prva istraživanja na Bosanskoj piramidi Sunca, gdje sam upoznao i prvog naučnika koji je do tada došao ovamo, dr. Barakata iz Kaira, s kojim sam imao priliku i da razgovaram o otkrićima.

Danas ponovo imam zadovoljstvo da vidim nešto što je izašlo Božjim čudom i da je izabran čovjek koji je sve to izdržao, a trebalo je izdržati sve napade i pritiske, iako i danas izdržava velike napore, a taj početak je bio najteži, jer je dr. Osmanagić morao mnogo toga da se odrekne u životu da bi se posvetio ovome, a bez njegovog odricanja i rada sve ovo se ne bi ni razvilo. – kazao nam je profesor Krzić.Krzić je ogorčen i na tadašnju vlast u BiH, koja istraživanja i otkrića nije prihvatala.

– Najgore od svega je bila tadašnja vlast u Sarajeva, nisu to prihvatali i to tvrdim, u to vrijeme oni se nisu usuđivali doći ovamo, nisu smjeli doći, osim ilegalno i ni dan danas ne mogu naći objašnjenje za sve to.

Ja, s druge strane, sve vrijeme pratim projekat, obišao sam mnogo puta sve lokacije, dovodio brojne goste, i svi moji gosti su bili impresionirani, odlazili su s ozbiljnim utiscima i danas kad god se čujemo sjetimo se tih posjeta. Sve ovo vrijeme me prati i jedan paralelni osjećaj, da je neshvatiljivo i žalosno da se ovdje nije angažirala država, moglo se to, a evo danas, da budem i ciničan, BiH ima stotinu multimilionera i koji je od njih uložio novac da se pomogne dr. Semiru, da se ovo podigne na viši nivo? – pita se profesor Krzić.

Ipak, na kraju nam je kazao da je sretan jer je dr. Osmanagić shvatio kompleksnost ovog projekta, da je uspio sve da opravda i da vodi „ovaj povijesni projekat, ne samo za BiH, već i za cijeli svijet“.

– Njegovi odlični potezi, uključivanje brojnih naučnih disciplina, konferencije, seminari, ovdje se mogu napraviti stotine doktorata i ovo je ogroman doprinos nauci. Mi domaćini, Bosanci i Hercegovci, bismo trebali biti malo više ponosni, a ne sumnjam da će ovaj projekat i ove lokacije postati jedan od najznačajnijih simbola kada se govori o povijesti BiH, jasno je da su ovo pravili ljudi, a možda smo mi njihovi potomci. – zaključio je profesor Krzić.

RTV Visoko/Fondacija: AP BPS

povezani članci

Najnovije