Utorak, 22 Oktobra, 2024

CK GRADA VISOKO: PROVEDENA PRVA REDOVNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Crveni križ (CK) Grada Visoko, u saradnji sa Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice (KB) Zenica, proveo je prvu redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi za potrebe KB Zenica, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Akcija, na koju se odazvalo 47 davalaca (41 je dao krv zbog zdravstvenih razloga) je provedena u Sportskoj dvorani Franjevačke klasične gimnazije Visoko.

Dva davaoca su krv dali prvi put.

Iz CK-a Grada Visoko se zahvaljuju svim dobrovoljnim davaocima koji su se odazvali i dali svoj doprinos u liječenju pacijenata koji su smješteni u KB Zenica.

Istaknuta je i zahvalnost ravnatelju Franjevačke klasične gimnazije fra Ivanu Nujiću na ustupljenom prostoru za održavanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi, kao i volonterima Crvenog križa.

Iz CK-a Grada Visoko podsjećaju da se na današnji datum, 24. marta, obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bi se podigla svijest javnosti o tome da je tuberkuloza i dalje jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema.

Međunarodna Federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pokrenula je kampanju za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze pod nazivom: „Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu“.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije