Utorak, 22 Oktobra, 2024

Džaferović: Vijeće ministara BiH odgovorno za probleme u nabavci vakcina

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je u Banjaluci izjavio da misli da javnost zna ko je najodgovorniji za probleme s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, navodeći da su to Vijeće ministara BiH i nadležno ministarstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi Fadil Novalić premijer entiteta FBiH trebalo da podnese ostavku zbog neuspjeha u nabavci vakcina Džaferović je naveo: “Pitanje nabavke vakcina je pitanje svih nas u BiH i bilo bi nepošteno to samo svaljivati na leđa gospodina Novalića, tu je prvo državni nivo Vijeće ministara koje trebalo na vrijeme da prepozna opasnost koja nam prijeti zatajivanje COVAX mehanizma i da se onda krene u direktne nabavke vakcina”.

Istakao je da je na njegovu inicijativu 25. februara održan sastanak članova Predsjedništva BiH sa entitetskim premijerima na kojem je kazano da se krene u direktne nabavke vakcina.

“Učinićemo sve da BiH što prije dođe do potrebnog broja vakcina kako bi krenula masovna imunizacija stanovništva. Odgovornost nosimo svi, ne samo gospodin Novalić i mislim da je nepošteno to samo njemu svaljivati na pleća i samo od njega tražiti odgovornost”, kazao je Džaferović.

RTV Visoko/AA

povezani članci

Najnovije