Petak, 20 Septembra, 2024

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE ESADA DŽAFIĆA, DOBITNIKA NAJVEĆEG RATNOG PRIZNANJA “ZLATNI LJILJAN”

Obilježavanje 30-te godišnjice pogibije ratnog heroja, Esada Džafića, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, u subotu je počelo na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulnim borcima u Visokom. Predstavnici Gradske uprave Visoko, boračkih udruženja i članovi porodice, učenjem Fatihe odali su počast i poštovanje čovjeku koji je svoj život posvetio borbi za ovaj Grad.

“Džafić hadži Esad, sin Nezirov i Hibin, rođen je 07.12.1948. god. u selu Buci-Visoko, gdje je i živio. Po zanimanju je bio privatni taksi prevoznik. Svoj ratni put, hadžija Eso počinje već krajem 1991. god., kada učestvuje u formiranju Kriznog štaba MZ Buci, koji početkom 1992. god. prerasta u Rejonski štab Buci. Obavljao je zadatke obezbijeđenja sigurnosti stanovništva ove MZ, kao i osiguranja transporta naoružanja opkoljenom gradu Sarajevu. U novoformiranom odredu OS Buci u aprilu’92. god., hadžija Eso je postavljen za komandira izviđačko-diverzantskog voda, sa zonom odgovornosti djelovanja na bučko-kralupsko-goduškom rejonu. Nije bilo kote, potoka, brda, zaseoka na ovom području koje heroj Eso nije poznavao, što je umnogome pomoglo u formiranju linija prema agresoru. U njegovom ratnom putu bilježi se niz diverzantskih akcija prema linijama agresora, u kojima uveliko dolazi do izražaja dolazi njegova smirenost, vojna sposobnost, odvažnost i hrabrost, sve uz ogromnu odlučnost za obezbijeđenje sigurnosti stanovništva ovog kraja i konačno oslobađanje okupiranih teritorija RBiH”, rekao je, između ostalog, Ferid Provalić, predsjednik UDNRP Visoko.

Nakon učenja Fatihe, upriličen je obilazak spomen-obilježja na Bucima, harem Beš šerefe džamije,gdje je proučena sura Jasin, ovom hrabrom heroju grada Visokog.

Ovogodišnje obilježavanje okončano je posjetom mezarja u Stuparićima, učenjem sure Fatihe. Čuvanje kulture sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine je trajna obaveza svih nas, da se ne zaboravi.

povezani članci

Najnovije