Nedjelja, 20 Oktobra, 2024

Nermina Vehabović-Rudež: “Pomoć je neophodna i žrtvi vršnjačkog nasilja i vršitelju nasilja”

Vršnjačko nasilje, termin koji u posljednje vrijeme često čujemo obično počinje zadirkivanjem slabijeg i povučenijeg djeteta, što otkriva njegove slabosti i dovodi do toga da agresija nad njim postane intenzivnija i trajnija.

Sve što se dešava između djece nije nasilje. Nasilje je kada nešto traje određeno vrijeme, gdje jedna osoba, tj. dijete, koje je u nekom pogledu jače, moćnije – recimo po visini, maltretira drugo dijete koje je zbog nečega tiše ili povučenije. To ponašanje nekoliko puta treba da se ponovi, da bi se moglo nazvati vršnjačkim nasiljem.

U želji da pomognu djetetu, roditelji vrlo često iz neznanja ili nemoći policiji prijavljuju svako ponašanje kao što je guranje, agresivnije igranje i sl., upravo iz tog razloga je veoma važno znati šta podrazumijeva vršnjačko nasilje. Bitan momenat u prevenciji vršnjačkog nasilja jeste da roditelji rade u svom domenu, tj. kući, a profesori i nastavnici u školama, te da zajedničkim snagama osmisle sistem kako bi se pomoglo i žrtvi i vršitelju nasilja.

Fizički oblik nasilja je vidljiv, s toga ga je lahko uočiti i na vrijeme djelovati, međutim, šta kada je u pitanju nasilje koje nije vidljivo, kao što je npr: provociranje, izrugivanje, ismijavanje i sl.

U ponašanju djeteta može se uočiti da nešto nije uredu, to su obično bolovi u tijelu, stomaku, glavi, povlačenje u sebe, umanjen uspijeh u školi, izbjegavanje odlaska u školu, rekla je između ostalog Nermina Vehabović-Rudež, psihologinja.

Jako je bitno da se pomoć pruži i djetetu koje je žrtva nasilja, ali i djetetu koje vrši nasilje, jer obično je to ponašanje uzrokovano ili lošom sredinom, ili modelom ponašanja koje uči gledajući.

 Roditelji ne mogu zauvijek imati kontrolu nad svim što se događa u životu djeteta kako bi ga štitili, niti bi to bilo prirodno. Upravo zbog toga odnos povjerenja i sigurnosti razvija se od najranije dobi, kako bi se dijete povjerilo bez straha onda kada je to potrebno. Najbitnije je da žrtva nasilja u datom momentu shvati da postoji izlaz iz svake situacije, da u tome nije sama, te da postoje institucije koje su zadužene da djeluju u ovakvim i sličnim situacijama.

Dženeta Lopo

povezani članci

Najnovije