Subota, 28 Septembra, 2024

OBILJEŽAVANJE DANA PLANETE ZEMLJE NAJBOLJA POZIVNICA ZA NOVE EKOLOŠKE AKCIJE

U subotu smo obilježili Dan planete Zemlje. Datumski gledano 22. aprila svake godine Dan planete Zemlje se obilježava u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoline, ali i pronalaska najboljih rješenja  za njenu zaštitu. Danas se obilježava u 190 zemalja svijeta, uz značajan angažman udruženja za zaštitu okoline i prirode.

Tema Dana planete Zemlje i ove je godine kao i prošle – “Investiraj u našu planetu”, koja se fokusira prvenstveno na posljedice klimatskih promjena  koje svi već osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja.

Budući da klimatske promjene na razne načine utječu na našu okolinu i društvo, evidentna je potreba za preusmjeravanjem trenutnih obrazaca potrošnje i proizvodnje u svijetu. Ekološki aspekt je također izuzetno bitan tako da smo na lokalnom nivou to pokazali kroz ekološku akciju „Čisto Visoko naš obraz“.

Okom kamere zabilježili smo neke od akcija. Vremenske prilike i neprilike su smanjile broj, ali izviđači i Eko vikinzi su otvorili sezonu čišćenja izletišta u naselju Buci. Gračanički kraj, pojas putne komunikacije i stare i nove očistili su osnovci škole „Musa Ćazim Ćatić“ uz prijateljska udruženja.

Možda bi u susret prvomajskim praznicima trebalo pojačati ekološke aktivnosti? Ili sačekati da praznici prođu, a vremenske prilike budu povoljnije. Ekološke akcije 25 ili 26 MZ sigurno bi rezultirale spašavanjem šuma od mini deponija i zagađenja zemljišta te spašavanjem brojnih izvorišta. Ekološka akcija „Čisto Visoko- naš obraz“ bi mogla imati produženu verziju.

povezani članci

Najnovije