Petak, 18 Oktobra, 2024

U VISOKOM ODRŽAN SASTANAK S CILJEM PREVENCIJE OD NASILJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U Maloj sali visočke Gradske uprave danas (srijeda, 5. juli) je održan sastanak s ciljem prevencije od nasilja u visočkim osnovnim i srednjim školama.

Nedavni događaji u Srbiji, ali i u našoj zemlji, upalili su sve alarme za konstantan i pojačan oprez.

Kemal Mušinbegović – direktor JU Centra za socijalni rad Visoko i Efedina Čehajić – direktorica OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, tokom razgovora za RTV Visoko, naglasili su značaj podizanja svijesti kod svih aktera društvenih dešavanja kako bi se zajedničkim snagama i adekvatnim koracima poboljšala novonastala situacija i spriječili novi nemili događaji koji su u proteklom periodu uznemirili javnost.

Istakli su zahvalnost predstavnicima svih visočkih osnovnih i srednjih škola na učešću i konstruktivnim prijedlozima koji će u narednom periodu biti još konkretniji i sadržajniji.

Kako su poručili, usaglašena je potreba održavanja ovakvih sastanaka nekoliko puta na godišnjem nivou, a posebno nakon svakog školskog polugodišta s ciljem sagledavanja i analize aktuelnih dešavanja i okolnosti.

U zaključcima tokom sastanka je, između ostalog, istaknuta i potreba dodatne sveobuhvatne edukacije uz pojačan rad stručnih lica s roditeljima i učenicima.

Jedan od prioriteta je i neophodna koordiniranost svih nadležnih institucija te osjetnija medijska podrška kroz edukativno-odgojne sadržaje i promociju istinskih, pozitivnih vrijednosti na putu do što boljeg društva u njegovim najvitalnijim segmentima.

Informaciju više uz izjave Kemala Mušinbegovića i Efedine Čehajić donosimo večeras (srijeda, 5. juli) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije