DR. MIRELA DRKIĆ-POPARA: POVEĆAN PRILIV PACIJENATA U SLUŽBU HITNE POMOĆI

Posljednjih dana u BiH suočeni smo sa veoma visokim temperaturama, koje nerijetko mogu izazvati zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi. Hronični bolesnici, starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, stoga i vrijedi ponoviti preporuke.

 “Nekako je preporuka da se naravno, ukoliko nije pod moranjem, ne izlazi napolje u periodu od 10 do 16-17 sati, da se nosi laganija odjeća koja je prozračnija (od prirodnih materijala), također, neka pokrivala za glavu, u smislu kape, šešira, naočale za oči, jer valja nam zaštititi i oči u svemu tome. Stariji pacijenti, hroničari kojima pod uticajem visoke temperature može doći do akutnog pogoršanja njihovog hroničnog stanja, oni koji uzimaju neke lijekove, stanje se može pogoršati, te se mogu dešavati fotohemijske reakcije, u smislu neadekvatne reakcije tog lijeka, ili povećanja nuspojava”, ističe dr Mirela Drkić-Popara, specijalista urgentne medicine.

Pitali smo da li je povećan priliv pacijenata u službu hitne pomoći uzrokovanih toplotnim valom u BiH.

“Generalno je povećan priliv pacijenata u službu Hitne pomoći, zato što su u ovom periodu godišnji odmori, osim toga, imamo i povećanje stanovništva generalno u Visokom. Međutim, zbog visokih temperatura, nije to sad neka ogromna brojka, zato što su pacijenti već svjesni i poznaju svoje tijelo i znaju šta im treba kako bi se rehidrirali na najbolji način i zaštitili od velikih temperatura. Dakle, broj  jeste povećan, ali ne u tolikom obimu zbog visokih temperatura. Još bih istakla, da ukoliko pacijenti svjedoče ili imaju lično iskustvo sa oboljenjima, odnosno stanjima koje izazivaju visoke temperature, i ukoliko su ta stanja za Hitnu pomoć, da mi odgovaramo na svaki poziv! Bitno je naglasiti da pacijenti moraju fino i jasno objasniti dispečeru koji prima poziv, jer sve ono što se ne kaže ili se kaže u paničnom tonu, nama odgađa pružanje pomoći, što znači da je dobra komunikacija na prvom mjestu”, zaključila je doktorica za kraj razgovora.

U svakom slučaju nakon preporuka, ne ostaje ništa drugo nego da uživate u ljetu i osluškujete svoje tijelo.

 Dženeta Lopo

povezani članci

Najnovije