Petak, 18 Oktobra, 2024

Na Kovačima obilježena godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježena 98. godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položio je sin rahmetli Alije Izetbegovića i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i druge delegacije i zvaničnici SDA.

– Nama je potrebno sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, jer je njegovo ime, i u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta, simbol za jedno herojsko vrijeme, kojeg se mi trebamo sjećati radi sebe, a ne radi Alije. Trebamo se sjetiti ko smo, šta smo i šta su ti ljudi, koji leže u ovim mezarima oko nas, izdržali, da bi ovo bila slobodna i jedinstvena zemlja – izjavio je Bakir Izetbegović.

Dodao je da smo “dokazali da smo narod koji može izdržati neizdrživo”.

– Dokazali smo da smo narod koji se može, ne samo hrabro i dostojanstveno boriti, nego se organizovati u jednoj zemlji koja je potpuno opkoljena, narod razbijen u par enklava, napraviti vojsku koja se ispravlja i nadjačava daleko veće agresorske sile. Trebamo biti svjesni toga, da smo razbili diplomatsku mrežu bez ičega, da smo državu pravili ni iz čega, da smo vojsku pravili ni iz čega. U imenu rahmetli Alije Izetbegovića se simbolizira ta borba, dostojanstvo, spremnost i sposobnost – kazao je on.

Ukazao je i na to kako bi rahmetli Alija Izetbegović reagovao na današnje stanje u Bosni i Hercegovini.

– Kako bi on, mudar, hrabar, odgovorio na ovo što danas imamo, u kojoj mjeri bi radio ustupke. Iz onog što je on radio, što je historija zabilježila, reklo bi se da on nikada ne bi popustio u najbitnijim stvarima. Oni to rade.

Nema popuštanja. On je vjerovao u vlastite ideje, vjerovao je da se mora susprostavljati. Danas bi ponovo stao i ne bi dao ni Ustavni sud, ni državnu imovinu, ni autoceste, ne bi dao ponos, dostojanstvo. Stajao bi čvrsto i to je pouka za nas, da čvrsto stojimo – poručio je, između ostalog, Bakir Izetbegović.

RTV Visoko/Preporod.info

povezani članci

Najnovije