Petak, 18 Oktobra, 2024

MJEŠTANI GODUŠE PRAVE PUT PREMA STAROJ DŽAMIJI

Iz sivila svakodnevnice i crnih hronika, donosimo pozitivnu priču iz Goduše, raskrsnice još rimskih puteva i mjesto gdje vremenu prkosi, priča glasnu priču u svojoj dostojanstvenoj tišini Stara džamija.

Sloga i vrijedne ruke mještana prave put do nacionalnog spomenika BiH.

„ Kratkoročno gledano unazad, prošle sedmice od četvrtka do subote, ugradili smo 40 kubika betona, postavljali temelje i sve što ide uz pripreme za asfaltiranje. Ponosni smo na masovan odziv mještana koji su prepoznali značaj ovog projekta. Dužina prvog potpornog zida je 120 metara, uradit ćemo i glavnu kapiju na ulazu u groblje, ovu fazu radova procjenjujemo na oko 10.000 KM. Predhodno je ugrađen tampon u dužini od 720 metara. Naša ideja vodilja je uljepšati prilaz nacionalnom spomeniku, od ovog naselja napraviti lokaciju u kojoj će uživati i mještani, mi visočani, ali i turisti kojih je sve više.Završetkom svih planiranih radova, asfaltiranja, rasvjete, potpornih zidova, vrijednost projekta će ići oko 50.000 KM. Sigurni smo u našu istrajnost i uspjeh.“, kaže mještanin Mujo Halilović

„ Naša džamija je starija od nekih evropskih zemalja, stoga naša ozbiljnost kojom pristupamo ovom projektu je jasna.Od prošlog avgusta do danas urađen je posao koji ni najveći optimisti nisu mogli zamisliti. Mi ćemo uraditi put, to je sigurno, naša velika želja je obnova Stare džamije, njen novi sjaj , bez da izgubi išta od svoje autentičnosti. Spremni smo otići i do arhiva u Istanbulu gdje postoji originalni projekat i nacrt džamije. Ova ljepotica će uskoro biti na listi obaveznih destinacija koje treba vidjeti u Visokom.Restautaciji Stare džamije prilazimo vrlo studiozno uz angažman i doprinos svih nadležnih institucija i struke .“, rekao je Emir Džafić Eto to je priča iz Goduše, sloga mještana, jasni ciljevi donose i tek će donijeti vidljive rezultate, priča je ovo za primjer, svima.

Mirha Ganić

povezani članci

Najnovije