Subota, 19 Oktobra, 2024

Najvažnije stvari o susretu BiH – Lihtenštajn

Zmajevi večeras u okviru petog kola Kvalifikacija za EURO dočekuju Lihtenštajn.

U nastavku vam donosimo najvažnije stari o ovom duelu.

Deveti međusobni duel

BiH i Lihtenštajn su u dosadašnjoj historiji odigrali osam utakmica. Zmajevi su ostvarili sedam pobjeda, dok je samo prvi međusobni susret iz 1999. godine završen remijem 0:0. Ukupna gol razlika je 31:2.

Džeko najbolji strijelac BiH protiv Lihtenštajna

Od pomenutog 31 pogotka, Edin Džeko je postigao sedam i najbolji je strijelac BiH protiv večerašnjeg rivala. Slijedi Ibišević sa šest, Misimović sa tri, te Barbarez, Gojak, Baljić i Hodžić sa po dva. Po jedan su dali Hota, Konjić, Šabić, Dodik, Višća i Ćivić.

Mladi Kazahstanac dijeli pravdu

Sayat Karabayev (30) iz Kazahstana će biti glavni sudija na meču. Zanimljivo da je Katabayev mlađi od nekoliko igrača reprezentacije BiH i bit će interesantno vidjeti kako će uspostaviti potrebni autoritet.

Gosti su druga najlošija reprezentacija iz Europe

Na FIFA rang listi BiH se nalazi na 62. mjestu, dok je Lihtenštajn na 200. mjestu. Trenutno su druga najlošija reprezentacija iz Europe. Posljednji je San Marino.

Zmajevi mnogo skuplji

Naša reprezentacija prema portalu Transfermarkt vrijedi 86,70 miliona eura, dok samo šest igrača Lihtenštajna ima cijenu na pomenutom portalu. Ukupna vrijednost je 800.000 eura. Kod BiH najskuplji je Dedić sa 15 miliona, a kod gostiju Traber sa 250.000 eura.

Loše forme

Lihtenštajn je očekivano i tradicionalno u lošoj formi. Nisu pobijedili na posljednjih 29 utakmica. Naša reprezentacija je u nizu od tri poraza, a na posljednjih pet utakmica imaju samo jednu pobjedu.

Debi Mehe Kodre

Selektor BiH Meho Kodro večeras će debitovati u svom drugom mandatu na klupi reprezentacije BiH. Kodro je prije dva mjeseca imenovan na mjesto selektora, a pred ovaj meč je kazao:

“Plan je da idemo utakmicu po utakmicu. Skoncentrisani smo samo na sutrašnji susret. Ipak, ja sam ubijeđen da ova ekipa može da igra puno bolje. Želimo da imamo prepoznatljivu igru. Imamo igrače i ekipu koji su mogli osvojiti više bodova. Rezultatski, mislimo samo na sutrašnju utakmicu, pa ćemo onda vidjeti šta dalje.”

Suspenzija za Ahmedhodžića, povreda Barišića

Lihtenštajn će biti kompletan za večerašnji susret dok je naša selekcija oslabljena na poziciji stopera. Adrian Leon Barišić je stigao povrijeđen i neće konkurisati za Lihtenštajn i Island. Također, mnogo se pisalo o situaciji sa Anelom Ahmedhodžićem, a na kraju je NS/FS BiH suspendovao Anela zbog nedolaska na okupljanje.

BiH odavno nije bila veći favorit na dan utakmice

Prema kladionicama Zmajevi su apsolutni favoriti. Kladionica Meridian na dan utakmice nudi kvotu 1.03 na trijumf Bosne i Hercegovine. Ostale kvote s ovog duela možete pogledati ovdje.

BiH – Lihtenštajn prenosi 21 TV kanal

Duel će u BiH prenositi BHT1, a prema raspoloživim podacima putem satelitskih i internet platformi diljem svijeta će utakmicu prenositi 21 kanal. Listu možete pogledati ovdje.

Utakmica se igra na Bilinom polju od 20:45 sati.

RTV Visoko/Reprezentacija.ba

povezani članci

Najnovije