Gimnazijaci iz Visokog obilježili Dan mentalnog zdravlja

10. oktobar se obilježava kao Dan mentalnog zdravlja. Psihološka sekcija Gimnazije “Visoko” s profesoricom Marjanom Stanković posjetila je park “Ravne 2” i održala program različitih aktivnosti.

“Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanja na ulaganje u sistem podrške istom.
Na Dan mentalnog zdravlja, 10.10.2023, upravo smo dobili to. Dobili smo pažnju i razumijevanje naših vršnjaka i kroz različite radionice, igre i druženje, podupirali jedni druge. Tokom dana provedenog u prirodi, upoznali smo se s definicijom mentalnog zdravlja, psihološkog profila osobe, ali imali smo priliku upoznati i sami sebe kroz psihološke vježbe. Danas mnogo ljudi nosi veliki teret na duši, kako odrasli,tako i mladi. Tinejdžeri nekada ne znaju ni sami šta se njima događa. Samim tim su nam potrebni pomoć, razumijevanje i pažnja. Također, širenje svijesti o mentalnom zdravlju i traženje stručne pomoći ne bi trebalo biti smatrano ‘taboo’ temom. Svi zaslužujemo i fizičko i psihičko zdravlje”, poručili su iz visočke Gimnazije.

RTV Visoko/Visoko.co.ba

povezani članci

Najnovije