Petak, 18 Oktobra, 2024

STUDENTI ARHITEKTONSKOG FAKULTETA SARAJEVO KAO SEMESTRALNI ZADATAK RADE NA REVITALIZACIJI ZGRADE GRADSKOG KINA VISOKO

Studenti magistarskog studija Arhitektonskog fakulteta U Sarajevu, pod rukovodstvom prof. Adnana Pašića  i asistenata, danas su posjetili Grad Visoko, kako bi u okviru semestralnog zadatka razvili projekat revitalizacije zgrade Gradskog kina.

Njihova ideja je da studentima daju zadatak revitalizacije zgrade Gradskog kina, koja je kao takva uistinu vrijedna, ali nažalost, kao ivećina drugih zgrada ovakvog karaktera,zapuštena i ne radi u svom punom potencijalu. Stoga studenti, profesori i asistenti sa Athitektonskog fakulteta, skupa sa kolegama iz Visokog, posebno Jasminom Sirčom, skupa će raditi na revitalizaciji postojeće zgrade kina i na osmišljavanju koncepta, koji su nazvali „Kulturni distrikt Visokog“, istakao je prof. Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, Adnan Pašić.

Do sada su zadatke uglavnom imali u gradu Sarajevu, a obzirom na to da BiH obiluje manjim gradovima i sredinama sa izuzetno bogatom kulturno-historijskom tradicijom, među kojima je i grad Visoko, odlučili su se na posjetu. Studenti će kroz ovaj semestralni zadatak naučiti raditi na nečemu što je potencijalno nedovršeno ili ne služi svojoj namjeni, što dokazuje činjenicu da su temelj budućnosti bh. arhitekture.

Dženeta Lopo

povezani članci

Najnovije