Sezona prehlada u punom je jeku: Evo koje namirnice jačaju imunitet

Iako ne postoji nijedna namirnica koja može potpuno osigurati našem tijelu da bude zaštićeno od potencijalnih virusa koji prijete, dijetetičari naglašavaju kako određena hrana ipak može ojačati imunitet. Samim time bit ćemo mnogo manje podložni prehladama, koje su u punom jeku upravo u jesenskim mjesecima.

Iako donosi Cleveland klinika, redovnom konzumacijom određenih namirnicama, koje su prvenstveno bogate vitaminom C, ali i drugim vitaminima i mineralima važnima za jačanje imuniteta, možemo pomoći tijelu da bude otpornije.

Evo koje namirnice dokazano jačaju naš imunološki sistem:

  • masna riba
  • agrumi
  • bijeli luk
  • đumbir
  • kurkuma
  • bobičasto voće
  • orašasti plodovi
  • brokula
  • paprika
  • špinat.

Svaka od ovih namirnica sadrži određene spojeve i nutritivne vrijednosti koji pomažu otpornosti našeg tijela, jačaju imunitet, ali i djeluju protuupalno. To znači da, osim što ćemo biti manje podložni prehladi, također ćemo imati manji rizik od drugih stanja poput hroničnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, tvrde dijetetičari.

RTV Visoko/N1 BiH

povezani članci

Najnovije