Petak, 18 Oktobra, 2024

Međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježen u Medresi

U saradnji sa udruženjem “Nismo same” iz Visokog i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Medresi “Osman-ef Redžović” je organizirano niz predavanja za učenice Medrese, ali i za naše sugrađanke.

Nakon što je direktor Medrese poselamio prisutne i iskazao svoju podršku ovakvim skupovima, doktorica Aida Lopo je predstavila udruženje “Nismo same” koje je osnovano u februaru ove godine, njegove ciljeve i dosadašnje aktivnosti.

Nakon uvodnog obraćanja doktorice Lopo, prvo predavanje održala je specijalista ginekologije i akušerstva, doktorica Almedina Haračić. Dr. Haračić je govorila o zdravlju žene reproduktivnog doba, riziko faktorima prevencije karcinoma dojke i grlića materice.

Zatim, drugo predavanje održala je mr. nutricionizma Maja Jonjić Trifković, na temu “Pravilna prehrana kao prevencija”.

Nakon drugog predavanja napravljena je kraća pauza u kojoj su učenice Medrese proučile dvije ilahije, a potom je uslijedilo i treće predavanje doktorice Elme Kuduzović, specijaliste socijalne medicine. Dr. Kuduzović je govorila na temu “Zdrava žena”.

Sva tri predavanja su slušana sa izuzetnom pažnjom, te se nadamo da će koristiti, prije svega učenicama, a naravno i mnogobrojnim gošćama koje su se večeras pridružile predavanjima.

RTV Visoko/Visoko.co.ba

povezani članci

Najnovije