Namirnice koje su krcate vitaminom C – idealne su za zimske mjesece

Kako se približavamo zimskim mjesecima, moglo bi se činiti da je zaraza nekom vrstom bolesti neizbježna. Bilo da se radi o običnoj prehladi, gripi ili covidu, naša ranjivost na infekcije raste tijekom ovog doba godine.

Postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste ograničili rizik od zaraze.

Jedan učinkovit pristup je upravljanje unosom vitamina, posebno vitamina C koji nudi širok raspon zdravstvenih prednosti.

To uključuje jačanje imunološkog sustava, podržavanje psihološke funkcije, ublažavanje umora i iscrpljenosti, zaštitu stanica od oksidativnog stresa i osiguravanje dobrobiti kože, krvnih žila, kostiju i hrskavice.

Samantha Greener, wellness stručnjakinja iz SImply Supplements podijelila je deset najboljih vrsta voća i povrća koje pršti vitaminom C.

1) Naranče
Apsolutno pune vitamina C. “Pokušajte ovo ukusno voće dodati žitaricama za doručak ili napraviti sočnu voćnu salatu. Osim vitamina C, naranče su također bogate folatima, kalcijem i magnezijem”, savjetuje Greener.

2) Rajčice
“Dodajte rajčice salatama, tjestenini i juhama kako biste povećali unos vitamina C”, poručuje Grener. Također su bogate kalijem i folnom kiselinom.

3) Brokula
Iako ovo svestrano povrće obično kuhamo ili pečemo, Greener kaže da je najbolji način da izvučete vitamin C jesti ju sirovu ili kuhanu na pari. “To je savršen dodatak od povrća, također razmislite o upotrebi u wokovima, juhama i salatama”, kaže ona.

4) Paprike
Paprike su izvrsne zbog vitamina E i K, kao i izvor vlakana.

5) Jagode

“Bobičasto voće je odlična poslastica za povećanje vitamina C u vašoj prehrani. Dodajte žitaricama za doručak ili ih jednostavno pojedite same”, savjetuje Greener.

6) Kelj
Često najavljivana kao ‘superhrana’, Greener kaže da je kelj prepun vitamina C i E koji podupiru zdrav imunološki sustav.

7) Prokulice
Povrće koje izaziva podjele, ali nema sumnje da je jako važno kada je u pitanju prehrana. “Ovo povrće koje volite ili mrzite izvrstan je izvor vitamina C i K. Pokušajte ih ispeći za nešto drugačije, dodajte u prženje ili probajte sirovo u salati.”

8) Krumpir
Vjerojatno nije prvo povrće na koje biste pomislili kad je riječ o vitaminu C, ali zapravo je izvrstan izvor vitamina C, kao i B6, kalija i vlakana, upućuje Greener.

9) Crni ribizli
Ove malene, skromne bobice pune su vitamina C. Dodajte ih žitaricama, u voćnu salatu ili u jogurt za ukusan međuobrok.

10) Kivi

Pun vitamina C, kivi je također odličan izvor vitamina K i vlakana. “Odličan dodatak grčkom ili prirodnom jogurtu ili dodatak smoothieju”, dodaje Greener.

RTV Visoko/N1 BiH

 

 

povezani članci

Najnovije