Petak, 18 Oktobra, 2024

Franjevački samostan: Patron visočke ekspoziture

U župnoj ekspozituri i franjevačkom samostanu u Visokom svečano je i ovog 15. srpnja proslavljen nebeski zaštitnik sv. Bonaventura. Euharistiju je slavio župni vikar u Rami fra Julijan Madžar uz koncelebraciju 12 svećenika. Među koncelebrantima bio je i gvardijan visočkog samostana i voditelj ekspoziture fra Franjo Radman. On je na početku misnog slavlja srdačno pozdravio braću misnike, a na poseban način predvoditelja fra Julijana.

U homiliji je fra Julijan istaknuo kako je sv. Bonaventura bio veliki teolog i prijatelj sa sv. Tomom, koji je uvijek naglašavao „kako je i najveće znanje mnogo manje nego pogled na križ koji je simbol najveće ljubavi i on nam je uvijek izvor snage u svim vremenima“. Osvijestio je kako vjernike križ potiče da budu „sol zemlje“, i povrh svega „svijetlo u ovom svijetu koji je pritisnut sve većim mrakom“.

Iako je radni dan, na misi se okupio znatan broj vjernika iz Visokog i okolice, a liturgijsko slavlje animirao je župni zbor iz Kraljeve Sutjeske.

Zajedništvo je nastavljeno u ugodnom druženju u velikoj samostanskoj blagovaonici.

Inače, prvi franjevački samostan u Visokom bio je podignut u mjestu Mile (danas Arnautovići) vjerojatno u prvoj polovici 14. st. Povijest je mijenjala okolnosti te su fratri krajem 17. st. napustili samostan. U Visoko su se vratili dva stoljeća kasnije te podigli gimnaziju (1900.). Od tada je vjernička zajednica u Visokom dobila status župne ekspoziture (odvojene od župe Kiseljak) i ima ga i danas.

Ekspozitura je 1990. imala 624 vjernika, a trenutačno ovdje živi oko 180 vjernika u 100-tinjak kućanstava. Čine ju naselja: Visoko, Donja Zimča, Bradve, (Gornja Zimča) i Muhašinovići. U Donjoj Zimči nalazi se područna crkva izgrađena početkom 1980-ih, a u zadnje vrijeme je temeljito obnovljena, prenosi Katolički tjednik.

RTV Visoko/Visoko.co.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije