Subota, 19 Oktobra, 2024

Dijaspora šalje: Koliko se novca slilo u BiH za tri mjeseca

Rast doznaka iz inostranstva u Bosni i Hercegovini bilježi se godinama unazad, a isti trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2024. godine.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, ukupni tekući transferi u prvom kvartalu ove godine iznosili su 1,20 milijardi KM, od čega se 857,6 miliona KM odnosi na personalne transfere, odnosno novčane doznake iz inostranstva.

Preostali dio, odnosno 343,5 miliona KM, odnosi se na ostale tekuće transfere, od čega najveći dio otpada na penzije iz inostranstva u iznosu od 316,7 miliona KM.

Kada se porede podaci s prethodnim godinama, vidljivo je da je iznos doznaka iz inostranstva u stalnom porastu. U prvom kvartalu 2022. godine novčane doznake iz inostranstva iznosile su 742,18 miliona KM, dok su u istom periodu 2023. godine iznosile 793,58 miliona KM. Ovi podaci pokazuju da je u prva tri mjeseca 2024. godine dijaspora poslala više novca u BiH nego u prethodne dvije godine.

Iako Centralna banka BiH nema zvanične procjene o zemljama iz kojih najviše novca pristiže, opće je poznato da većina doznaka dolazi iz zemalja zapadne Evrope, Skandinavije i Sjeverne Amerike, gdje je bh. dijaspora najprisutnija.

Povećanje iznosa doznaka može se djelimično objasniti rastom broja predstavnika dijaspore Bosne i Hercegovine, kao i rastom njihove ekonomske moći. Pored formalnih doznaka, procjenjuje se da postoji i značajan broj neevidentiranih, neformalnih transfera. Ovi transferi, formalni ili ne, ne samo da povećavaju životni standard i potrošačku moć građana Bosne i Hercegovine, već i čuvaju socijalni mir u zemlji.

Podrška dijaspore je ključna za rješavanje egzistencijalnih pitanja u Bosni i Hercegovini. Bez novca koji pristiže iz inostranstva, situacija bi bila znatno teža za mnoge građane. Nije u potpunosti poznato ko sve šalje novac i kome ide, ali je jasno da naši ljudi iz dijaspore pomažu svojim obiteljima da investiraju, kupuju i podižu životni standard.

Prema podacima Centralne banke BiH, prošle godine je u zemlju pristiglo 3,79 milijardi maraka po osnovu novčanih doznaka, što je za 203 miliona više u odnosu na 2022. godinu. Ostali tekući transferi u 2023. godini iznosili su 1,48 milijardi KM, od čega se najveći dio odnosio na penzije iz inostranstva.

S obzirom na stalni odlazak stanovništva u inostranstvo, naročito u zemlje Evropske unije, očekuje se da će doznake iz inostranstva u budućnosti nastaviti rasti, što će i dalje biti značajno za građane Bosne i Hercegovine.

RTV Visoko/Source.ba

povezani članci

Najnovije