Subota, 19 Oktobra, 2024

Alđun je!!! Dobro nam došli na finale narodnog vašarskog veselja

Ovogodišnje “Visočko ljeto” se primaklo kraju. Dani kulture i sporta su danima iza nas, ali još uvijek traje popularni vašar- glavna ulica nakićena štandovima sa raznovrsnom ponudom i prodavačima, kako iz Visokog pa tako i šire.

Na vašaru se uvijek moglo vidjeti zanimljivih stvari, a najviše onih sitnica koje nam pokazuju kako je narod svugdje isti te kako nam malo fali da se svi zbližimo. Ostao je još samo jedan dan i još samo jedna prilika da ponovo ili čak prvi put posjetite visočki vašar. Starije generacije možda pamte i mnogo bolje i raznovrsnije vašare, mnogo više prodavača i mnogo više posjetilaca, mada i danas možemo vidjeti dobru verziju nekadašnjeg vašara.

Alđun ili Ilindan je, nakon Jurjeva, najpoštovanija bošnjačka tradicionalna i jubilarna proslava u Bosni i Hercegovini. Oduvijek se poštovao Ilindan ili Alđun, koji je redovno drugog dana mjeseca augusta. Na taj dan, Bošnjaci širom zemlje održavaju mnogobrojne teferiče- tradicionalne narodne derneke koji datiraju od davnina. U Visokom, oko prethodne tri decenije koje su iza nas, Alđun je šlag na narodno veselje i velike pazare.

DO PODNE JE ALIJA, POPODNE ILIJA!!! POTVRĐENO IZ PROVJERENIH IZVORA

Visočki vašar je nadaleko poznat jer je oduvijek poznat trgovački kod iz srca Bosne i Visočani kao majstori trgovine od davnina. Alđunska manifestacija ima i dubok historijski i autobiografski temelj našeg grada i građana. Ako i niste ljubitelji gužve, trebali bi ”uhvatiti zadnji voz” pa svojim prisustvom barem malo oživjeti ovaj gradski događaj. Još danas i onda godinu dana čekanja na nove narodne fešte.

FOTO: ARHIV

povezani članci

Najnovije