Subota, 19 Oktobra, 2024

(FOTO) Visočki aeromodelari na Evropskom prvenstvu

Od 22. do 26. jula u rumunskom gradu Simeria je održano Evropsko prvenstvo aeromodelara, slobodno letećih modela (free flight), u kategorijama jedrilica, gumenjaka i penjača (F1A, F1B i F1C).

Na takmičenju su učestvovali modelari iz 27 država, a među njima i modelari iz Bosne i Hercegovine, predstavljeni kroz takmičare iz Visokog i Banje Luke u kategorijama jedrilica i gumenjaka.

U kategoriji jedrilica (F1A) bh.reprezentaciju su sačinjavali Edin Šahinović, Elmin Kerko i Srđan Vranješ, dok su u kategoriji modela na pogon gumom (F1B) Faruk Čabaravdić, Haris Jusufbašić i Malik Čabaravić. Milivoje Nedić koji je trebao biti član reprezentacije BiH u kategoriji (F1B) je iz zdravstvenih razloga morao odustati od takmičenja.

Najbolji plasman od bh.predstavnika je zabilježio Haris Jusufbašić, koji je u klasi F1B, tek nakon fly off-a zauzeo 26. mjesto u konkurenciji 70 takmičara. U ovoj kategoriji je Malik Čabaravdić zauzeo 65, a Faruk Čabaravdić 67. mjesto.

U klasi F1A, Elmin Kerkez je bio 51, Srđan Vranješ 57, a Edin Šahinović 60.

Prvak Evrope u klasi F1A je Slovenac Boštjan Bagari, dok je u klasi F1C najbolji bio Zeničanin Darijo Jermol koji se takmiči pod hrvatskom zastavom. U klasi F!B je viceprvak Evrope postao Božo Grubić iz Srbije, dok je u ekipnom plasmanu u klasi F1C bronza pripala Srbiji.

„Veliki uspjeh je bio i sam nastup na ovom Evropskom prvenstvu, kojem su prethodile višemjesečne organizacione pripreme (finansijske i logističke). U Rumuniji smo imali kompleksne vremenske uslove – velika vrućina i povremeno olujno nevrijeme sa jakim vjetrom i velikim pljuskovima. I teren je bio težak, jer su jako visoki kukuruzi i suncokreti spriječavali jednostavno traženje modela. I općenito je organizacija šampionata po riječima mnogih učesnika bila (ispod)prosječna“, kaže selektor bh.reprezentacije Malik Čabaravdić.

Dodao je da ne želi to uzeti kao alibi za nešto slabije rezultate od očekivanih, s obzirom da su uslovi bili podjednaki svim učesnicima prvenstva.

„Svakako želim izraziti zahvalnost svim javnim institucijama, kao i sponzorima i donatorima Aerokluba „Izet Kurtalić“ na nesebičnoj podršci koju pružaju visočkom aeroklubu i njegovim članovima koji imaju reprezentativne nastupe. Kako sada, tako i u njegovom 71-godišnjem radu“, navodi Malik Čabaravdić.

AK “Izet Kurtalić” Visoko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije