Subota, 19 Oktobra, 2024

Udruženje “Diabet” Visoko nastavlja projekat “Prevencija i kontrola dijabetesa”

Šećerna bolest predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema modernog čovječanstva. Danas se procjenjuje da preko 400 miliona ljudi u svijetu boluje od šećerne bolesti, no zasigurno je taj broj značajno veći, zbog velikog broja neotkrivenih dijabetičara. Prema procjeni jednog od vodećih međunarodnih dijabetoloških društava – IDF (eng. International Diabetes Federation), broj oboljelih će se povećati za 50% kroz sljedećih 30 godina. Vođeni ovim javnozdravstvenim problemom Udruženje dijabetičara “Diabet” Visoko nastavlja sa realizacijom projekta  “Prevencija i kontrola dijabetesa”, te je u sklopu ovog projekta realizovana akcija u haremu Tabhanske džamije.

“Edukacija bolesnika o samoj bolesti, važnosti pridržavanja pravilne prehrane i fizičke aktivnosti te načinu primjene terapije doprinosi boljoj motiviranosti pacijenta i uspješnijem liječenju. To je ono što mi nastojimo da prenesemo prilikom ovakvih akcija i uputimo naše članove- izjavila je Evelina Grcić, sekretar Udruženja “Diabet”.

“Ako imate šećernu bolest važno je redovno ići na kontrole kod doktora, iako se možda osjećate dobro i nemate tegobe. Kasne komplikacije šećerne bolesti razvijaju se tiho i na početku ne daju simptome, zbog čega ih je važno što prije otkriti, kako bi se njihov razvoj usporio ili potpuno zaustavio. Bez redovite samokontrole glukoze u krvi nema dobre regulacije glukoze u krvi niti zadovoljavajućeg liječenja.”-poručila je doktorica Džemila Mustafić koja u saradnji sa Udruženjem “Diabet” pruža savjetovanje za sve zainteresovane potpuno besplatno.

Pored doktorice Mustafić i medicinska sestra Jadranka Bodiroga također sudjeluje u svim akcijama koje realizuje udruženje za svoje članove ali i druge zainteresovane. Detaljnije gledajte večeras u informativnom programu TV Visoko.

povezani članci

Najnovije