Subota, 19 Oktobra, 2024

Obilježena 32. godišnjica pogibije Ahmić Zijada i 31. godišnjica pogibije Ahmić Uzeira, dobitnika priznanja “Zlatni ljiljan”

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja (UDNRP) Visokog, danas je obilježena je 32. godišnjica pogibije Ahmić Zijada i 31. godišnjica pogibije Ahmić Uzeira, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Nakon okupljanja na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, obilježavanje godišnjica nastavljeno je obilaskom spomen-obilježja u Holićima.

“Danas smo se okupili da na dostojanstven način obilježimo godišnjice pogibije istinskih heroja Ahmić Zijada i Ahmić Uzeira. U dogovoru sa porodicama ovaj dan je uzet kao obilježavanje i odavanje počasti svim poginulim šehidima ovog kraja, jer ovaj kraj, ovo malo mjesto je u tom periodu dalo najviše što je moglo. osam šehida je dalo ovo naselje, što dovoljno govori o njihovoj predanosti i odbrani države BiH”- istakao je u svom obraćanju Ferid Provalić, predsjednik Udruženja DNRP Visoko.

Počast herojima odali su članovi Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija, predstavnici Gradske uprave , rodbina i prijatelji ovih “Zlatnih ljiljana”. U okviru obilježavanja godišnjica pogibije Ahmić Zijada i Ahmić Uzeira, na spomen-obilježju odata je počast svim šehidima i civilnim žrtvama rata iz ovog dijela grada. Također, upriličen je obilazak mezarja i porodica.

povezani članci

Najnovije