Subota, 19 Oktobra, 2024

MUP ZDK prvi u BiH izdao prenosive tablice za registraciju vozila!

Zakon o sigurnosti saobraćaja je prije više od pet godina predvidio uvođenje prenosivih tablica kako bi se olakšao proces testiranja vozila prilikom kupovine, kao i uvoza automobila i time olakšao rad auto kuća u Bosni i Hercegovini, kao i uvoz automobila.

Nakon pet godina kupci u BiH su se suočavali i dalje s problemom jer u praksi izdavanje prenosivih tablica nikada nije zaživjelo.

Danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK nakon višemjesečnog rada Odsjeka za upravu Zenica završen prvi proces izdavanja prenosivih tablica u Bosni i Hercegovini.
Ministar Vračo je istakao da je ponosan na rad službenika i što su kao Ministarstvo prvi u BiH olakšali uvoz automobila auto kućama, kao i kupovinu automobila građanima.

“Prvi u državi smo izdali prenosive tablice zahvaljujući naporu i radu Odsjeka za administraciju Zenica koji je riješio ovaj problem što će uveliko olakšati pravnim licima koja se bave trgovinom vozila posao. Ministarstvo prometa i komunikacija još je davno usvojilo pravilnik koji nažalost nije zaživio u praksi. Tijekom ovog procesa uputili smo više dopisa IDDEEA-i kako bi ovaj proces pokrenuli s mrtve tačke i danas smo evo izdali prve tablice”, naveo je ministar Vračo.

Šef odsjeka za administraciju Zenica Ajdin Smajić istakao je da su na ovom problemu radili nekoliko mjeseci kako bi se olakšao posao onima kojima je potrebno.

“Mjesecima nakon usvajanja pravilnika ništa se nije događalo, sve do 22. ožujka 2024. godine. Tada smo dobili pravilnik, kao i cijene i sustav preko kojeg bi trebali izdati prijenosne tablice. Ipak, zbog tehničkih problema koje je trebalo ukloniti sustav nije bio “prohodan”, a nije se radilo na popravci sustava. Nakon što je kompanija “Alić Šped” Zenica predala zahtjev mi smo bili dužni da reagujemo po istom. Počeli smo raditi na sistemu iu stalnoj komunikaciji sa IDDEEA-om nekako smo došli do kraja i izdali smo prve tablice” s ponosom je naglasio Smajić.

Zahvaljujući ovom procesu građani će sada moći prilikom kupnje automobila sasvim legalno da zahvaljujući prenosivim tablicama isprobaju automobil, odvezu ga na servis, provozaju gradom ili odvuku do mjesta registracije.

Ovo je olakšalo kupnju građana, kao i posao auto kućama, istakao je Mirnes Alić, vlasnik i direktor kompanije “Alić Šped” koja je prva predala zahtjev.

“Nama koji se bavimo ovim poslom ovo će olakšati cijeli proces. Ako kupac želi da se odveze na servis ili dijagnostiku sada sasvim legalno možemo staviti na vozilo prenosive tablice i da automobil bez ikakvih prepreka potencijalni kupac vozi. Drago mi je da konačno ovo imamo i kod nas, s obzirom da u EU već godinama postoji ovakav sistem i ovo će nam olakšati posao, kao i kupcima pružiti priliku da automobile koji žele da kupe pregledaju i bolje upoznaju”, rekao je Alić.

U narednom periodu očekuje se da će i ostali kantoni ići istim putem i nastaviti praksu koju su ZDK i MUP ZDK trasirali i da će svim auto kućama u BiH biti olakšan posao, a kupcima testiranje i kupovina njihovog automobila.

RTV Visoko/Zenicablog.com

povezani članci

Najnovije