Subota, 19 Oktobra, 2024

Vlada ZDK dala je saglasnost za pokretanje odjela Kultura i turizam na Filozofskom fakultetu Zenica

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zenici prikupio je sve potrebne suglasnosti za pokretanje studijskog programa Kultura i turizam, prvog ciklusa studija, koji će prve studente upisati u akademskoj 2025./2026. godini, potvrdila je Feni dekanesa tog fakulteta Alica Arnaut.

Napomenula je kako je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svom današnjem zasjedanju, usvojila i Elaborat o pokretanju ovog studijskog programa.

– Ovim se postojeći studijski program Kulturalnih studija proširuje, pa će završiti, umjesto zvanja diplomiranog kulturologa, dobiti zvanje diplomiranog kulturologa i turizmologa.

Cilj pokretanja ovog studijskog programa na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zenici je da se promovira i kulturna baština, kultura uopće i turizam, odnosno kultura turizma – napomenuo je Arnaut.

Studijski program usklađen je s potrebama ovog kantona, ali i drugih kantona te regije u Bosni i Hercegovini, jer se radi o prvom ovakvom studijskom programu.

– To je iu skladu s formiranjem Turističke zajednice ZDK-a te imenovanjem vd direktora (Jasmin Šarić), a imamo godinu dana vremena da se pripremimo, odnosno da radimo na projektima i uspostavljanju suradnje sa mjestima gdje će studenti moći raditi praksu i istraživanja – kazala je Arnaut.

Planom je predviđen upis najmanje sedam studenata, a radi se o četverogodišnjem studiju.

Senat UNZE-a, dodao je, dao je svoju saglasnost da odobri dodatne kvote za upis studenata na odsjecima Engleski jezik i književnost te Razredna nastava.

– Očekuje se da će na narednoj sjednici Vlade ZDK biti data saglasnost i za dodatni upis na ova dva studijska programa, čime ćemo moći izvršiti upis studenata prije okončanja drugog upisnog roka na našem sveučilištu, a koji je u toku. Studenti će se moći prijaviti do kraja roka, a nakon toga će uslijediti rangiranje te upis primljenih studenata – naglašava Alica.

Fakultet je dobio suglasnost za upis dodatnih 34 studenta na ova dva studijska programa, a dekanesa ističe kako su uvjereni da će i uspjeti popuniti proširenu kvotu, jer su studenti koji se nisu uspjeli upisati u prvom, julskom upisnom roku izrazili želju da se upišu na ove studijske programe te samo čekaju usvajanje ove odluke.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

 

 

povezani članci

Najnovije