Petak, 20 Septembra, 2024

FIS potvrdio vijest koja će posebno obradovati Elvedinu Muzaferiju

Očekuje nas uzbudljiv period u alpskom skijanju

Bliži nam se početak nove sezona alpskog skijanja koja će se tradicionalno otvoriti posljednji vikend oktobra utrkama veleslaloma u austrijskom Soeldenu na glečeru Rettenbach.

Skijašice će veleslalom voziti u suboru 26. oktobra, a skijaši u nedjelju 27. oktobra, čime će i zvanično biti otvorena sezona 2024/2025.

Nova sezona u znaku je i Svjetskog prvenstva koje će se u februaru 2025. godine održati u austrijskom Sallbachu.

Kada su u pitanju prvenstva svijeta u alpskom skijanju, stigla je potvrda iz FIS-a da će švicarski zimski centar Crans Montana biti domaćin Svjetskog prvenstva 2027. godine.

Pomenuti zimski centar je domaćinstvo dobio na sastanku FIS-a 2022. godine, ali imali su rok od dvije godine, tačnije do kraja 2024. godine da ispune određene uslove kako bi stigla i potvrda organizacije.

U Crans Montani su uslove ispunili, potvrda je stigla i sada mogu lagano početi sa pripremama za Svjetsko prvenstvo 2027. godine.

Potvrđeni su i datumi održavanja Svjetskog prvenstva u Crans Montani 2027. godine, a to je period od 1. do 14. februara.

Ovo su i sjajne vijesti za našu najbolju skijašicu Elvedinu Muzaferiju jer će se u naredne tri godine za medalje boriti na dvije staze koje su joj u posebnom lijepom sjećanju i koje najviše voli.

Prvo će 2026. godine u Cortini biti Olimpijske igre, a Elvedina je pokazala da joj staza Olimpia delle Tofane u Cortini itekako leži.

Pored Cortine, Elvedina voli da skija u Crans Montani gdje je stigla i do četvrtog mjesta u spustu u Svjetskokm kupu, a na pomenutoj stazi će 2027. godine biti borbe za svjetske medalje.

Elvedina Muzaferija je stigla u vrh svjestkog skijanja i očekujemo sve bolje nastupe i rezultate, a sigurno da će motivacija biti sve veća, obzirom da 2026. i 2027. godine u borbu za najveće medalje u svijetu skijanja ide na svojim najdražim stazama.

Pogledajte kompletnu listu narednih velikih takmičenja u alpskom skijanju, naravno pored redovnog Svjetskog kupa:

Februar 2025. godine – Svjetsko Prvenstvo Sallbach (Austrija)

Februar 2026. godine – Olimpijske igre Cortina i Milano (Italija)

Februar 2027. godine – Svjetsko prvenstvo Crans Monatna (Švicarska)

Februar 2029. godine – Svjetsko prvenstvo Narvik (Norveška)

Februar 2030. godine – Olimpijske igre Nice i francuske Alpe (Francuska)

RTV Visoko/Sportsport.ba

 

povezani članci

Najnovije