Subota, 21 Septembra, 2024

Potrošačke cijene u augustu porasle za 0,8% u odnosu na prethodni mjesec

U augustu 2023. godine, potrošačke cijene u Federaciji BiH zabilježile su porast od 0,8% u odnosu na prethodni mjesec, dok su u poređenju s istim mjesecom prošle godine porasle za 1,6%. Ovi podaci, objavljeni od strane Federalnog zavoda za statistiku, ukazuju na trajne inflacione pritiske koji utiču na svakodnevni život građana.

Najveći porast cijena zabilježen je u odjeljcima stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata, koji su porasli za 2,5%. Ovaj rast direktno utiče na troškove života, posebno za domaćinstva koja se oslanjaju na osnovne energente.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,2%, što dodatno opterećuje potrošače. Takođe, odjeća i obuća zabilježile su rast cijena od 1,1%, a rekreacija i kultura za 0,7%. Restorani i hoteli su poskupeli za 0,6%, dok su ostala dobra i usluge zabeležila porast od 0,5%.

Nasuprot tome, neki sektori su doživeli pad cijena. Cijene prevoza su se smanjile za 1,8%, a obrazovanja za 0,6%. U sektoru komunikacija, cijene su ostale stabilne, što može doneti olakšanje potrošačima u toj oblasti.

Ovi podaci jasno pokazuju kako inflacija utiče na svakodnevni život u Federaciji BiH.

Građani se suočavaju s izazovima povećanih troškova života, a s obzirom na trenutne ekonomske okolnosti, budućnost ostaje neizvjesna.

RTV Visoko/Akta.ba

povezani članci

Najnovije