Subota, 5 Oktobra, 2024

U subotu će biti poznata konačna odluka da li će biti odgođeni izbori u Visokom

Povodom razornih i tragičnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu zbog kojih je i vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće, Centralna izborna komisija (CIK) je održala sastanak sa relevantnim institucijama, na kojem je, između ostalog, razmatrala i odgovore dostavljene od strane nadležnih uprava Civilnih zaštita te razmatrala odluku o načinu održavanja lokalnih izbora u područjima pogođenim prirodnom nesrećom.

Iz CIK-a su naveli da će sve izborne komisije osnovnih izbornih jedinica u subotu, 5. oktobra, nastaviti sa dostavom izbornog materijala biračkim odborima, u skladu s unaprijed utvrđenim planovima, osim izbornih komisija u FBiH i to u: Visokom, Jablanici, Konjicu, Fojnici, Kiseljaku, Kreševu, Brezi, Prozor-Rami, Bihaću i Mostaru.

Posebno je bitno naglasiti informaciju da će CIK konačnu odluku o organizaciji i održavanju izbora u prethodno navedenim izbornim jedinicama ili pojedinim biračkim mjestima u okviru istih, donijeti na sjednici koja će biti nastavljena u subotu, 5. oktobra tokom dana i na kojoj će biti razmatrane dodatne pribavljene informacije sa terena, koje će, između ostalog, odrediti i da li će biti odgođeni izbori u Visokom.

Centralna izborna komisija BiH nastavlja kontinuirano pratiti razvoj situacije na terenu i, kako prenose mediji, u slučaju potrebe će pravovremeno i adekvatno reagovati donošenjem odgovarajućih zaključaka vezanih za organizaciju izbora najavljenih za nedjelju, 6. oktobar.

Slaven Mirković

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije