Petak, 11 Oktobra, 2024

Trakić: Očekujemo da nam Vlada FBiH isplati jednokratnu pomoć, mada nam još ni prijedlog iznosa nisu poslali, a obećali

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još na sastanku od 11. juna ove godine obećala je predstavnicima Saveza udruženja penzionera Federacije BiH kako će kroz rebalans Budžeta Federacije BiH barem osigurati jednokratnu novčanu pomoć koju penzioneri traže od maja ove godine. Za 22. i 23. oktobar je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj nema u prijedlogu za dnevni red rebalans budžeta.

Penzioneri su tražili da korisnici čije su penzije do 1.000 KM dobiju po 200 KM pomoći, a oni čije su penzije iznad 1.000 KM da dobiju po 100 KM.

Kada su penzioneri 11. septembra najavili masovne proteste za 3. oktobar, dobili su poziv Vlade Federacije za sastanak koji je održan 17. septembra. Ni tada nije ispunjen nijedan zahtjev penzionera da bi Savez penzionera FBiH, tačnije Upravni odbor prolongirao masovne proteste.

– Po izlasku sa sastanka sa predstavnicima Vlade Federacije BiH izjavio sam da smo dobili sve, a nismo dobili ništa. Čekamo i volio bih da ne budem u pravu. Mi iz Zeničko-dobojskog kantona imamo zahtjeve prema Vladi FBiH iza kojih stojimo.

Definirali smo rokove, a što Redžo Mehić nije to poslao prema Vladi Federacije BiH, ne znam. Tražimo da se jednokratna pomoć isplati do kraja oktobra. Rok za izmjene člana 80. koji se odnosi na vanredno povećanje penzija je kraj ove godine, a za novi nacrt Zakona o PIO-u je kraj marta iduće godine – govori nam Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH i predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Kaže kako je sada veći pesimista nego ranije.

– Kada smo imali sastanak sa predstavnicima Federalne vlade, rekli su nam poslati prijedlog iznosa jednokratne pomoći, to nikada nisu uradili. Oni su tražili da oni sa najvišim penzijama ne dobiju jednokratnu pomoć i mi smo pristali na pregovorima. Nema tih penzija mnogo u Federaciji – kazao nam je Trakić.

Podsjetio je Federalnu vladu kako penzioneri nisu odustali od masovnih protesta, već su ih prolongirali kako bi vidjeli hoće li Vlada ispuniti njihove zahtjeve.

Faktor.ba

povezani članci

Najnovije