Utorak, 15 Oktobra, 2024

U Jablanici danas kolektivna dženaza nastradalim u poplavama

Kolektivna dženaza-namaz nastradalim u poplavama na području Donje Jablanice bit će klanjana danas u 14.00 sati, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jablanica.

Opštinski štab civilne zaštite Opštine Jablanica donio je odluku kojom se 15. oktobar proglašava Danom žalosti na području Opštine Jablanica zbog žrtava poplava i klizišta, kojima će se danas klanjati dženaza u haremu Jasen.

Kolektivnu dženazu za 19 nastradalih u poplavama na području Jablanice predvodiće reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović, a ukop nastradalih biće organizovan na mjesnim mezarjima Donja Jablanica, Djevor i Zlate.

“U ovim trenucima naše kolektivne kušnje i saosjećanja sa porodicama nastradalih, naša je obaveza dženaza-namaz organizirati na najdostojanstveniji način. U saradnji s općinskim Kriznim štabom Medžlis Islamska zajednica je definirao pojedinačne tehničke detalje o iskopu mezara, obredu dženaze kao i organizaciji tevhida nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji u Jablanici”, naglasio je glavni imam MIZ Jablanica Ekrem-ef. Hodžić.

Za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu žrtvama poplava, saobraćaj na magistralnom putu M-17 Mostar – Jablanica danas će biti pušten od 13 do 17 sati, s naglaskom na propuštanje isključivo vozila za dženazu.

bhrt.ba

povezani članci

Najnovije