Petak, 18 Oktobra, 2024

Zajednička obuka Oružanih snaga BiH i Ujedinjenog Kraljevstva od 20. oktobra do 1. decembra

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva realizirat će zajedničke aktivnosti i obuku na vojnim lokacijama Rajlovac-Sarajevo, Dubrave-Tuzla, “Mika Bosnić”-Manjača i “Božan Šimović”-Čapljina, u razdoblju od 20. listopada do 1. prosinca. ove godine. 

Ovogodišnja zajednička aktivnost uključit će naprednu obuku za urbane operacije i razvoj vođa, zajedno s obukom za međunarodne operacije potpore miru. Istovremeno, vojne postrojbe obje zemlje će se razvijati i obučavati iz atomsko-biološko-kemijske obrane. Zajednička obuka omogućit će vojnim profesionalcima iz obje zemlje da razmjenjuju iskustva i rade jedni uz druge, razvijajući interoperabilnost i operativnu kompatibilnost.

Ova obuka je nadogradnja dugogodišnje suradnje koja postoji između OS Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva na polju izgradnje obrambenih sposobnosti, kroz koje pripadnici OS BiH stječu nova znanja, vještine i sposobnosti kroz zajednički rad.

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva će i ove godine imati prigodu koristiti unaprijeđene objekte za obuku u Središtu za borbenu obuku na Manjači te objekte za obuku u urbanim sredinama na Dubrave-Tuzli, čiji razvoj je podržavala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Korištenjem ovakvih objekata pri izvođenju obuke, pripadnici OS BiH unapređuju sposobnosti većeg doprinosa međunarodnim operacijama potpore miru širom svijeta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

povezani članci

Najnovije