Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024

Ministrica Salčinović prisustvovala Drugom kongresu osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini

Ministrica zdravstva dr. Aida Salčinović prisustvovala je Drugom kongresu osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Inkluzija nije iluzija”, koji je organizovala Unija organizacija osoba sa invaliditetom u saradnji sa organizacijom MyRight i Caritasom Bosne i Hercegovine.

Pored predstavnika organizatora ovaj konkregs je okupio i predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Zeničćko-dobojskog kantona, koji su imali priliku učestvovati na mnogobrojnim panelima o pristupačnosti iz različitih perspektiva, sagledavajući specifične izazove i potrebe osoba sa različitim vrstama invaliditeta.

Ministrica Salčinović uzela je aktivno učešće u panel sesiji pod nazivom “Pristupačnost u zdravstvu” i još jednim pokazala svoju opredjeljenost i punu spremnost da podrži svaki korak ka unapređenju zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom.

-Kroz dinamičnu diskusiju u kojoj sam prvenstveno željela iz prve ruke čuti probleme sa kojima se u oblasti zdravstva susreću osobe sa invaliditetom ali i sagledati mogućnost rješavanja tih problema na način na koji to sami pacijenti predlažu, zauzeli smo zajedničke stavove o tome kako Ministarstvo na konkretan način može pomoći ovoj kategoriji. U tom smislu već narednih dana planiram uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva poduzeti konkretne korake u zdravstvenim ustanovama na području Zeničko-dobojskog kantona – izjavila je ministrica zdravstva ZDK.

-Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu posvećeni su osiguranju uslova za punu i ravnopravnu pristupačnost u ostvarivanju zdravstvene zaštite svih osoba, bez ikakve diskriminacije i ograničenja – zaključila je ministrica Salčinović.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije