Caritas Švicarske i MONKS: Završeni radovi na područnim školama u Piljužićima i Alići-Dolina

Predstavnici Caritasa Švicarske i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (MONKS) Zeničko-dobojskog kantona službeno su obilježili završetak radova na područnim školama Piljužići (Tešanj) i Alići-Dolina (Zavidovići).

Kako su rekli projekt menadžer Caritasa Fuad Imamović i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, na objektima ovih škola uspješno su implementirane mjere energetske efikasnosti, uključujući postavljanje termoizolacije na fasadama te zamjenu vanjske stolarije.

Pored toga, škola u Piljužićima je opremljena modernim sistemom grijanja s toplotnom pumpom, što će značajno smanjiti troškove grijanja i emisiju stakleničkih plinova. Ove aktivnosti doprinose poboljšanju uslova rada u školama, ali i zaštiti okoliša kroz smanjenje potrošnje energije.

Caritas Švicarske i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona duže vrijeme uspješno sarađuju na polju edukacije profesorskog kadra o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljivih izvora energije, a ove teme su od izuzetne važnosti s obzirom na rastuće zahtjeve za energijom i sve veću potrebu za smanjenjem negativnih utjecaja na okoliš.

Ovaj projekat predstavlja važan korak ka stvaranju boljih uslova za obrazovanje, istovremeno doprinosi održivom razvoju lokalnih zajednica i odgovoru na globalne ekološke izazove.

Press služba ZDK

povezani članci

Najnovije