Ahmet Kurspahić: „Prilikom kupovine kurbana tražiti potvrduo o zdravstvenom stanju životinje“

Uoči predstojećeg Kurban-bajrama, posjetili smo Veterinarsku stanicu
Visoko, obzirom da već uveliko teku pripremne radnje osoba koje
namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, pa je neophodno i
naglasiti osnovne napomene i važne procedure koje osiguravaju
zdravstveno stanje životinja namjenjenih za klanje.
„Mi svake godine dajemo savjete našim sugrađanima kako bi trebalo
da dođu do kurbana. Većina građana drži, odgaja i izvrši kontrolu
životinje na određene bolesti, prije svega mislim na brucelozu ona je
aktuelna i svi vlasnici koji imaju stoku i žele da je prodaju na pijaci,
moraju da izvrše dijagnostičko ispitivanje ovaca ili goveda na
brucelozu, riječ je o ušnoj markici, a mi dajemo zdravstveno
uvjerenje.  Riječ je o bakterijskoj bolesti od koje obolijevaju i ljudi,
koji se mogu zaraziti kontaktom sa zaraženim životinjama, preko
povreda na koži, sluznici, udisanjem čestica sa infektom,
konzumiranjem nedovoljno toplinski obrađenog mesa ili
mlijeka. Prilikom kupovine životinja posebnu pažnju treba obratiti na
to da li je životinja propisno obilježena, odnosno da li posjeduje
identifikacioni broj (ušnu markicu), koji je određen vid garancije da je
životinja bila pod veterinarskim nadzorom. Zatražiti od prodavca
potvrdu o zdravstvenom stanju životinje. Mi radimo kao kontrolori na
stočnoj pijaci u Visokom zajedno sa Kantonalnom veterinarskom
inspekcijom, nikom nije zabranjen ulaz ali svi vlasnici stoke moraju
da ispoštuju procedure koje osiguravaju zdravstveno stanje životinja.
Prošle godine izvršili smo pregled i vakcinaciju velikog broja
životinja što znači da je naš grad prilično zaštićen po pitanju stočnog
fonda“ – izjavio je za RTV Visoko mr. sci. Ahmet Kurspahić
Obzirom da nam i ove godine Kurban-bajram nastupa u ljetnom
periodu, potrebno je uložiti dodatne napore, izvršiti organizaciju na
vrijeme, kako bi proces klanja i podjele kurbanskog mesa protekao što
brže, kako bi se spriječilo kvarenje kurbanskog mesa.

„Kupujte životinje od provjerenih prodavača, koljite kurban u skladu
sa vjerskim i higijenskim propisima, meso koje koristite što prije
rashladite ili zaledite, kod korištenja pazite na dovoljnu termičku
obradu. Za sve sumnje i nedoumice koje imate prilikom kupovine
kurbana, i njihovog zdravstvenog stanja uvijek možete kontaktirati
veterinarsku stanicu“- zaključuje Kusrpahić.
Obaveza da kurban bude zdrav, da konzumiranje njegovog mesa
prođe bez ikakvih negativnih posljedica je vjerska, ali i zakonska
obaveza svake osobe koja učestvuje u tom postupku.

povezani članci

Najnovije