U februaru će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima. No, kada je riječ o radovima u zaštićenom prostoru priča je drugačija.
“Mjesec je februar, neobično malo i topliji u odnosu na neke prethodne godine, naravno nije ni to neka normalna temperatura za ovaj period ali sigurno da služi našim zimskim kulturama. Trenutno u plasteničkoj proizvodnji se najviše uzgaja špinat, salata i luk. To su neke ozime kulture koje se godinama gaje. Ovdje imamo primjer, kod našeg poljoprivrednika Bahrudina, usjev špinata, pogoduju mu ove malo veće temperature, sunce i samim tim brže dobiva na svojoj masi. To je nešto što nas raduje da možemo koristiti taj svježi špinat za razne naše potrebe, a posebno za pite. Vrijeme je i za pripreme rasada u prvom planu paprika, paradajz, krastavac a potom i celer, peršun i sl. Samo optimalno posađen rasad koji se dobro razvio i ima dobro razvijen korijen će brzo nastaviti sa rastom nakon sadnje na stalno mjesto. Dužina rasadničkog perioda zavisi od biljne vrste i sortnih karakteristika, ali i od uslova rasadničke proizvodnje. Na vrstu i sortu ne možemo uticati, ali možemo na uslove rasadničke proizvodnje. Dužina rasadničarskog perioda obuhvata klijanje, nicanje, rast i razvoj mlade biljke spremne za sadnju. Vječita je dilema i pitanje gdje kupiti rasad, prvi odgovor je kod ljudi kojima vjerujete. Nažalost, zbog prodajne i tržišne vrijednosti, cijena ljudi su i primorani raditi neke mjere koje struka ne opravdava”- izjavio je za RTV Visoko Omer Omerbegović, magistar poljoprivrede.
Naš sagovornik poručuje da čim vrijeme dozvoli u bašti, na otvorenom, možete pristupiti sjetvi graška, bijelog luka. Optimalan trenutak je kada se zemljište zagrije na 5ºC. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose. Osim toga, ranom sjetvom izbjegavamo bolesti i štetočine koje ih napadaju. Koje je još savjete za poljoprivrednike dao naš sagovornik gledajte večeras u našoj informativnoj emisiji Visoko Info.