Pogrešna temperatura u frižideru povećava rizik od nastanka bakterija na namirnicama i kvarenja hrane.
Doktor Bavna Midha, koji je istraživao da li ljudi pravilno podešavaju temperaturu u frižideru, upozorio je na važnost ovog problema.
Ukoliko je frižider podešen na optimalnu temperaturu, hrana u njemu može da stoji danima, a da se pritom ne razviju bakterije. Na taj način znate da uzimate sigurnu hranu za konzumaciju.
Ipak, rezultati istraživanja koju su sproveli naučnici sa Univerziteta RMIT u Australiji, pokazali su da većina ljudi ne vodi računa o temperaturi u frižideru.
Preporučena temperatura za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa, naveo je dr Bavna Midha i istakao da se bakterije brže talože kad je hrana topla. Ekstremno niske temperature također mogu da dovedu do kvarenja hrane.
“Da biste podesili temperaturu frižidera, jednostavno locirajte i okrenite točkić unutar uređaja, ali imajte na umu da će bilo kojoj promjeni temperature trebati do 24 sata da se ustali. Postavljanjem frižidera u ispravan temperaturni opseg, ovo će osigurati da hrana unutra ostane svježa i da se izbjegne rast bakterija”, rekla je Amanda Lorenzini, stručnjakinja za frižidere na AO.com.
U domaćinstvima sa djecom, temperature su se često mijenjale jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno.
Kada je riječ o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa. Ova temperatura je idealna za čuvanje namirnica i ne koristi dodatnu količinu struje. Svaki stepen iznad znači da koristite veću potrošnju električne energije, piše Mondo.
RTV Visoko/Radiosarajevo.ba