Senad Hasandić: „Ključni faktor za voćne kulture je početak berbe“

Kako nam je stigao mjesec septembar tako se  postepeno smjenjuje berba voćnih kultura, posebno onih karakterističnih za naše podneblje. Provjerili smo koliko je plodonosna bila ova godina i za koju kulturu, ali i koliko su visoke temperature te iznimno nizak intenzitet padavina uticali na rod.

„Nije samo kiša uticala na voćne kulture, uticalo je x faktora, osim kiše kao glavnog faktora uticalo je i pregrijavanje, negdje je voće opstalo negdje nije, zavisno i od padinskih djelova, osunčanosti, vodenih tokova. Ključni faktor za voćne kulture je početak berbe gdje ljudi masovno griješe, moramo se oslanjat na praksu, prijevremena berba je štetna jer plodovi nisu postigli svoju punu veličinu, nemaju pravu boju te sadrže manje šećera i drugih hranjivih sastojaka. Ako berba kasni, plodovi jače opadaju i oštećuju se, smanjuje se njihova skladišna sposobnost kao i sposobnost podnošenja transporta, osobito na veće udaljenosti. Osim toga, plodovi su lošijeg okusa. Jabuke  se ove godine beru nešto ranije nego prošle godine. Za razliku od lani, rod je odličan u većini područja. Kada je riječ o našem podneblju ove godine je i rod šljive bio skoro pa odličan te ćete ove jeseni na pijačnim štandovima zasigurno pronaći domaćih proizvoda od šljiva“– istakao je, između ostalog, za RTV Visoko voćar Senad Hasandić.

Sve voćne vrste ove godine brale su se i brati će se i do dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Uzrok je u blagoj zimi i relativno toplom proljeću. Većina sorti jabuka i krušaka izbjegle su proljetne mrazeve. Voćari istiću kako su zadovoljni dosadašnjim rodom, posebno ako se pravi paralela sa 2023. godinom.

povezani članci

Najnovije