Iza nadutosti stoji skriveno gastrointestinalno stanje, meteorizam. Iako nekoliko faktora može da ga prouzrokuje, njegova veza sa hranom može da bude veoma bliska.
Meteorizam karakteriše prisustvo viška gasa u crijevima i njegov glavni simptom je napetost u stomaku. Najčešći uzrok ovog stanja je aerofagija, odnosno halapljivo konzumiranje hrane, pri čemu se uz svaki zalogaj ili gutljaj, proguta i dosta vazduha.
Ovo stanje može da bude izolovano ili povezano sa drugim gastrointestinalnim simptomima kao što su dijareja, zatvor, trbušni bol, gubitak težine i nadimanje.
Pokretački faktori
Čini se da je izolovan simptom nespecifičan i da je potrebno prikupiti anamnestičke podatke i obaviti ispitivanja da bi se razumeli uzroci.
– Uzroci mogu da budu mnogi, od netolerancije na laktozu ili fruktozu, celijakije, sindroma iritabilnog crijeva, porasta crjevnih bakterija, hronične zapaljenske bolesti crijeva sve do upotrebe određenih lijekova – rekla je dr Federika Furfaro, gastroenterolog iz Humanitas bolnice.
Zbog toga porijeklo ovog stanja može da bude povezano sa ishranom. Meteorizam zaista može da bude posljedica konzumiranja hrane koja fermentira crjevnom mikrobiotom. A evo na koje namirnice stomak najviše reaguje:
Mahunarke
Do nadutosti najčešće dolazi nakon konzumiranja mahunarki kao što su: pasulj, grašak i leća. Njih je bolje da jedete bez opne da bi se smanjili simptomi.
Povrće
Brokoli bi trebalo da unosite u kombinaciji sa drugim namirnicama kako bi se nadimanje smanjilo. Luk je jedan od izazivača ovog stanja i trebalo bi ga uzimati u manjoj količini. Takođe je važno da obratite pažnju na unos suvog voća, kao i orašastih plodova: kikirikija, oraha i badema. Ne bi trebalo da kozumirate voće nakon obroka, gazirana i dijetalna pića, žvakaće gume, zaslađivače i bombone bez šećera.
Kako spriječiti meteorizam
Moguće je koristiti neke supstance koje smanjuju meteorizam, kao što su enzimi koji probavljaju ugljene hidrate, smanjujući tako supstrat fermentiran bakterijama, alfa i beta galaktozidaza.
– Osobe sa izmijenjenom crjevnom bakterijskom florom mogu da koriste specifične antibiotike koji ubijaju “loše bakterije” koje prekomjerno fermentiraju. Dok će osobama sa sindromom iritabilnog crijeva, biti od koristi nerastvorljiva vlakna, koja ne fermentiraju iz crijeva, ali mogu da poboljšaju pražnjenje crijeva, smanjujući proizvodnju vazduha – zaključila je dr Furfaro.