Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Farma koza “Armin”: “Onaj ko voli raditi, može živjeti od uzgoja koza”

Farma koza „Armin Kralupi“ smještena je u Vidovićima, specijalizirana je za uzgoj koza i proizvodnju visokokvalitetnih mliječnih proizvoda. Armin i Edina Tokmo ističu da se ideja o farmi javila iz potrebe još prije dvanaest godina, kada je jedno od njihove djece imalo respiratorne probleme i tešku upalu pluća.

Cijela porodice je uključena u posao, jer obaveza kako kažu ima puno, ali kad se podjele ništa nije teško, sada njihovo stado broji čak 50 grla, i ne misle na tome stati.

Koze se hrane prirodnom hranom, kako bi proizvodile najbolje mlijeko. U pogledu plasmana vlastitih proizvoda, porodica Tokmo nema poteškoća. Sve proizvedene količine sireva i drugih finalnih proizvoda uspješno prodaju na domaćem tržištu, no kažu da su njihovi proizvodi stigli i do najudaljenijih dijelova Evrope.

Proizvode preko 50 vrsta sireva u kombinaciji sa suhim, svježim začinima i drugim zdravim proizvodima. Život ih nije mazio, bilo je tu i još uvjek ima zdravstvenih poteškoća i teških oboljenja koje kako kažu uz Božiju pomoć prevazilaze, ali i zdravim načinom ishrane, što svakako uključuje i kozije proizvode.

Ova Farma koza nije samo mjesto gdje se proizvodi mlijeko i sir, već i simbol posvećenosti, upornosti i ljubavi prema poljoprivredi. Njihova priča može da inspiriše sve one koji razmišljaju o sopstvenom poslu i uspjehu.

Kraći prilog o Farmi gledajte večeras u programu RTV Visoko, a cijelu priču vam donosimo uskoro u emisiji Zdravosfera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije