Srijeda, 23 Oktobra, 2024

Sjećanje na ratne heroje: Program obilježavanja 30. godišnjice pogibije Adema Vilića i Nihada Skopljaka – Hade

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Unija veterana Visoko u koordinaciji sa boračkim organizacijama i udruženjima Grada Visoko i ove godine će prigodnim aktivnostima obilježiti godišnjicu pogibije ratnih heroja Adema Vilića – dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i šehida Nihada Skopljaka – Hade.

Centralni program obilježavanja 30. godišnjice pogibije biće upriličen u utorak, 5. novembra od 11 sati na Centralnom spomen obilježju visočkim šehidima i poginulim borcima.

Planirano je polaganje cvijeća i odavanje dužne počasti svim šehidima i poginulim borcima koji su naš grad i našu domovinu odbranili od agresije, a program će uveličati i učenici visočkih škola, što će, baš kao i prethodnih godina, izazvati posebne emocije kod članova porodica, poznanika i bivših saboraca, rahmetli Adema i Nihada.

Potom će istoga dana od 12 sati uslijediti obilazak mezarja u Vareškom i Topuzovom Polju.

Od 13 sati planiran je i obilazak Spomen obilježja izgrađenih na mjestima pogibije (Čemerska planina i selo Nasići – Općina Ilijaš).

Organizatori poručuju da je čuvanje uspomena na istinske ratne heroje trajna obaveza svih nas, a pogotovo mlađih naraštaja koji moraju njegovati istinu o vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu što bi trebala biti garancija da će najzaslužniji za našu slobodu i opstojnost našeg grada i naše domovine zauvijek živjeti u srcima i mislima!

Kompletan program obilježavanja 30. godišnjice pogibije ratnih heroja Adema Vilića i Nihada Skopljaka – Hade:

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije