ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O PRIJAVLJIVANJU I POSTUPKU PROVJERE PODATAKA O IMOVINI NOSIOCA JAVNIH FUNKCIJA

Skupština ZDK je na 30.sjednici donijela Zaključak kojim prihvata Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, Nacrt je upućen u javnu raspravu.

“Nacrt podrazumjeva da svi nosioci javnih funkcija, imaju obavezu prijavljivanja stečene imovine, jasno je definisana imovina koja se prijavljuje.Obaveza zvaničnika u skladu sa ovim Zakonom je da prijave svoju stečenu imovinu, Ured za borbu protiv korupcije ZDK bio je uključen u izradu ovog Nacrta Zakona i naša je obaveza da u skladu i sa međunarodnim propisima ispoštujemo ono što nam nalaže Zakon kojim je uspostavljena Agencija za koordinaciju i prevenciju borbe protiv korupcije, a na čiju inicijativu je formiran Ured za borbu protiv korupcije u ZDK.

U tom smislu, poštujući principe antikorupcijskih politika i rizike sa kojima se suočavamo kad je u pitanju borba protiv korupcije i preveniranju iste, mi smo u obavezi da uspostavimo javne registre koji proizilaze iz pomenutog zakona, a to je da imovinu nosioca javnih funkcija objavimo javno kako bi mogli uticati na eliminaciju rizika koji se odnose na srazmjer stečene imovine tokom mandata i njihovih primanja koja su imali tokom tog mandata.Zakonom je propisan način i procedura prijave imovine, propisana imovina koja se prijavljuje uključujući i imovinu bližih srodnika, a koja se ne objavljuje javno . Prijava imovine bližnjih služi kao alat Uredu za borbu protiv korupcije koji će vršiti kontrolu imovine koja se prijavljuje.”, rekao nam je Dževad Fejzić sekretar Ureda za borbu protiv korupcije ZDK.

Treba istaći da je je u Zakonu propisano da je prekršaj nedostavljanje podataka o imovini, Zakonom je propisan i prekršaj u slučaju davanja lažnih podataka i ovaj Zakon funkcioniše već u nekoliko kantona. “Nama je cilj da sam integritet institucije javne funkcije poboljšamo, ojačamo i da tu biramo zaista one koji su najbolji!”, zaključio je Fejzić

Mirha Ganić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije